17 Ocak 2011 Pazartesi

Gece Beslenme(me)si

Bebeklerde gece beslenmesinin 6 aydan sonra bırakılması gerektiğini pek çok yerde okudum. Gece uyanmalarının artık açlıktan değil alışkanlıktan olduğunu, özellikle biberonla beslenen bebeklerde diş çürüğüne yol açacağını, uyku sırasında sindirim sisteminin çalışmasının uyku sağlığını etkilediğini, uyku düzeni açısından da bunun gerekliliğini çünkü 6 aydan sonra 10-12 saate kadar aç kalabileceklerini vs. ezberledim.
Kızım da her gece saat 2-3 civarı kalkıp yeme durumu vardı. Tabi burada kullandığım geçmiş zaman eki 3 gün öncesi için fazla erken bir geçmiş oluyor ama neyse. Bu uyku arası beslenmesi de yukarıda saydıklarımdan dolayı hep kafama takılıyordu ama kıyamıyordum meleğime. Her defasında yediriyordum ve yer yemez de uyuyordu. Ama son günlerde bu yeme ve uyuma sonrası kızımda sık uyanmalar olunca acaba dedim. Yediğini sindirme problemi ya da gaz problemi yaşıyor da ondan mı sürekli uyanıyor. İyi ki de düşünmüşüm bunu ilk kez bir kere de doğru tespit yapabildim. Genelde her sorunu önce bir diş olayına bağlarım, sonra yediği bir şey dokundu kesin derim, sonra hasta mı ateşi var mı falan diye düşünürüm yani her türlü olabilecek ya da olamayacak ihtimal geçer kafamdan. Bir kere de doğru tespit yapınca annelik yolunda başarılı adımlarla ilerlediğimi fark ettim, takdir ettim kendimi. Kızıma geceleri uyandığında mama yerine su verdim zaten suyu da azıcık içip bıraktı ve yatağına koyunca iki üç pışpışlamayla uyudu gitti. Ben şaşırdım önce tabi, bu işte bir yanlışlık var olamaz falan dedim. Başımı yastığa koyduğumda birazdan uyanıp ağlayacağına, o gecenin bana zehir olacağına şartlamıştım kendimi ama bir uyandım ki kızım mızırdıyor ve saate baktım 6:00. İnanamadım önce, sonra bir daha ki geceyi bekledim sabırsızlıkla ve yine aynı şeyleri yaşayınca anladım bütün sorunun gece yarısı ona verdiğim koca biberon mamadan olduğunu.
Teoriye göre doğru yoldayız, eğer ki bebeğim ne de olsa mama yok ben boşu boşuna gecenin bir yarısı uyanmayım deyip deliksiz uykuya geçerse bu teori bizim için kanun olacak;)

4 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

çok şanslısın gerçekten,mamayı bırakış rahat olmuş.ben geceleri birşey vermediğim halde kesintisiz uykuya geçmesi 3 yaşında oldu.çok uykusuz kaldım çookk :))

Eymen'im dedi ki...

Kesinlikle doğru yoldasın. Ben de Eymen'imde aynı şeyi uygulamıştım. Eymen gece-gündüz çok fazla emiyordu. Bir günde gece beslenmesini kestik aynı şekilde. Gece emmek istediğinde ona süt vakti olmadığını anlattım gece boyunca ve kucağımda pışpışladım.1-2 saat sürdü ama değdi. Sonraki gece uyanmadı. Kararlı olmak önemli beslenme ve uyku konusunda. Yılmamak lazım. Kolay gelsin. Sevgiler...

Ben Kızımın Delisiyim dedi ki...

Buket inşallah bu şansım devam eder, uykusuz kalmak gerçekten yorucu oluyor.
Eymen'im bu gece yine bir mızırdandı ama su bile vermeden uyudu tekrar:) ben bu işi başarıyorum galiba.

Eymen'im dedi ki...

Çok sevindim. Kararlı ve istikrarlı olduktan sonra başarılmayacak bir şey yoktur elbette. Daha güzel ve sağlıklı günler dileklerimle. Nurefşan'ı öptük.