30 Nisan 2011 Cumartesi

Yine Yeniden Televizyona Dair

Kızıma TV izlettirmiyorum. Evet asla izlettirmiyorum ve izlettirmeyeceğim!!! Hatta son öğrendiklerimden sonra evdeki TV’yi camdan aşağı atasım var, o kadar da delirdim.
Pek çok kişi bilir beni, TV’ye karşı inanılmaz katıyım. Bunu çevremdekilerde çok iyi bildiklerinden, kızımın yanında TV açılmaz, saygı duyarlar buna. Ben daha önce TV’nin zararlarından az da olsa bahsetmiştim burada ama o da neymiş ki meğer. Daha önce duymuştum ama olayın çizgi filmler boyutunda zıvanadan çıktığını bilmiyordum. Duyan vardır mutlaka, subliminal mesaj kavramını. İzlediğimiz pek çok şey de alttan alta gizlenmiş ve tamamen bilinçaltımıza yönelik, o an fark etmediğimiz ama aslında hepimizi etkileyen bir yol. Açıktan açığa yetmedi ki gizlisi de çıktı. O da yetmedi de çocuklarımızdan ne istiyorlar.

Şimdi bu konuda link ekleyeceğim ve mutlaka bu linkleri inceleyin lütfen. Okuyun ve çocuklara çizgi film diye masum gördüğümüz şeyleri izletip izletmemeyi bir daha düşünün. Zeka gelişimini TV’ye endeksli hale getirenler, bence çocuklarımızın zeka gelişimi için hiç de TV’ye ihtiyacımız yok. Artık günümüz de o kadar zeka geliştirici yöntem, materyal, ortam vs. var ki TV’de neymiş. Eksik kalsın benim kızımın hayatında o zımbırtının zeka geliştiriciliği. Bu konuda çok sertim, çok ama çok. Dedim ya, TV’yi atasım var.

5 yorum:

ÇokBilmiş dedi ki...

Bilinçaltı kurguya gelene kadar, zaten alenen verdikleri mesajlardan hoşlanmıyorum ben.
Kızım 19 aylık, hiç televizyon izlemedi. 1 yaşını bitirene kadar zaten hiç zilettirmedim. Şimdi misafirlikte filan açık da olsa, arkası TV'ye dönük oynuyor.
Bir çocuk televizyonda ne izleyebilir ki?
Müzik kanallarını açmıyorum çünkü tüm kliplerde kadın istismarı yapıldığını düşünüyorum. Vücudunun her noktası görünen ve abuk sabuk hareketler yapan kadınlar... Kızım için öngördüğüm bir yaşam biçimini temsil etmiyorlar. Ben kendim izlerken tiksiniyorum, çocuğuma niye izleteyim.
Sonra çizgi filmler... Çizgi filmler Disney'in eline geçmiş. Oldum olası hoşlanmam disney çizgi filmlerinden. Bir Road Runnner vardı izlediğim bir de TAzmanya Canavarı.
Diğer tüm Disney çizgi filmleri bence yetişkinlere yönelik zaten. Belki Shrek izletebilirim ileride, onu seviyorum :)
Bir de ben bu tür mesajların insanlık tarihi boyunca var olduğunu düşünüyorum.
Mesela uyuyan güzel; bir hatırlayalım: Kız çocuğu belli bir yaşa gelince eline bir iğ batar ve uyur, taaa ki bir prens onu öperek uyandırana kadar. Çocuğun bilinçaltına: Kızlar olgunluğa erince cinsellik uykusuna yatmalı ve prenslerinin gelmesini beklemeliler demenin daha uygun bir yolu olabilir mi?
Ya da Pamuk Prenses'in cüceleri hangi cinsiyettedir? Eğer erkeklerse neden içlerinden hiçbiri Prenses'e aşık olmamıştır.
Ben ne kızıma, ne de ileride oğluma böyle mesajlar vermek istemiyorum. Bu nedenle bırak Tv, çizgi film filan izletmeyi klasik masalları okumayı bile reddediyorum.
Toplumda da var bu bilinçaltı yargılar. Mesela sakat bir erkek yine de erkektir ama kadın artık neredeyse cinsiyetsizdir, kimse ona kadın gözüyle bakmaz. vs vs
Ciddi feministim ben :) Kadınların da cinsiyetlerinden bağımsız olarak, insan olarak algılanacakları zamana kadar çocuklarımı bu tür mesajlardan uzak tutacağım.

İkiz Annesi dedi ki...

Canım daha önce okumuş ve izlemiştim bu videoları.Allahtan gönlüm rahat kızlar tv ye radyo muamelesi yapıyorlar hiç karşısına geçip izledikleri yok.Hatta geçenlerde kayınvalidemde fark etmiş asla izlemiyorlar dedi.Görümcemin oğlunu kendisi büyüttü o hep izlermiş benimkileri görünce şaşırdı:)
Bu nedenle içim çok rahat fakat dikkat ediyorum o an ekranda açık olan şeyi dinleseler bile en azından düzgün bir şey dinlemelerine özen gösteriyorum.

yaruze... dedi ki...

Tüylerim ürperdi.Benimkilerde izlemez şükür ki...

Aylin Anne dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim. Annelerin bilinçlenmesine katkınız büyük olacak.

Sevgiler

Aylin

özgekuzey dedi ki...

bu konuyu bende okuyunca öle bilinçlendim ki,cevremde ki insanlar ki kimi yakınım ,kimi arkadasım bu cocuk tv ye bakmıyor bir sorun mu var,algılamasında mı problem var dediler,şimdi benim onlara verecek çok gecerli yanıtlarım var.oğlum tv ne bilmiyor,görunce şaşkınlıkla bir iki sanıye bakıp yıne kendi dunyasına dönuyor,onun dunyasında tv olmaması beni mutlu ediyor...gercekten ne maksatla cocuklarını tv ye hapseden ve yaşamını kolaşlaştırdığını sanan anneleri anlamıyorum,anlamakta istemiyorum...