1 Aralık 2011 Perşembe

Uykuya İsyan

Kızım normal şartlar altında saat 20:30 gibi uyur ama şartlar da bir anormallik göremediğim halde son birkaç gündür saat 20:30 gibi başlayan uyku maceramız saat 22:00 sularına kadar bir çeşit işkenceye dönüşüyor. Dahası, yatağına koyunca kendi kendine uyuyan kızım gitti yerine illa ki odada annesi ya da babasının bulunma zorunluluğunu getiren bir kız geldi.
Uyurken yanında durmayı kabul ediyorum da neden uyumamak için bin dereden su getiriyor onu bir türlü anlamıyorum. Hele dün akşam ki yaşadıklarımız tam bir çileydi.
Hadi kızım uyku vakti dedim ve yatağına koydum. Bizimki yatağa girince zaten mızırdanmaya başladı. Emziği ağzında ve battaniyesini koklayarak uyuyan isyankar, bir yandan emziği fırlatırken öbür yandan battaniyesini sürüye sürüye yataktan aşağı bırakıyordu. İlk etapta duruma sevecen yaklaştım, kucağıma aldım ninni söylemeye başladım. Ninni dediğimse tam bir uydurmasyon orman masalı, içerden eşim bile duymasın diye sessiz söylüyorum çünkü iç dünyamdaki saçma sapan uydurduğum hikayelere kendim bile inanamıyorum.
O sıra da, uyusun da yatakta ya da kucakta fark etmez diyordum artık. Derken uyudu ve yatağına koydum. İşte hikaye tam bu noktadan sonra başlıyor.
Apartmandaki asansörün sinyal sesiyle uyanan kızım, uyudu-uyandı, uyudu-uyandı ve bu birkaç tur devam etti. Tabi o anda bana gelenler geldi. Kızıma kızamıyordum çünkü o ne yapsın, uyuyamıyor demek ki ya da çok hassas ya da annesinin anlamadığı bir derdi var ama kendi içimde bir sinir bombardımanı yaşıyordum.
Yine de kararlıydım, bu sefer eşime devretmeden uyutacaktım tatlı cadımı. Fırlattığı emziği vermedim ve oturup seyrettim, mızırdandı ve artık gerçeğiyle sahtesini ayrıt ettiğim ağlama türünden sahte olanı gerçekleştirdi. İki dakika sonra emziğini kucağına koydum, ağzına aldı ve battaniyesinin üzerine yatıp saat 22:30’da uyudu. Bense odadan çıktığımı görür de yine ağlar diye sürünerek çıktım ve aynaya bir baktım ki saçlarım dik dik olmuş, halim perişan.
Anladım ki, bir çocuğu uyutmanın maksimum katlanılabilir zaman dilimi 1 saat. Eğer ki 1 saati geçerse, başında bulunan kişide devreler yavaş yavaş yanmaya başlıyor. Üstelik böyle bir durumun ardından insan uzun süre kendine de gelemiyor.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

:) sadece güldüm.kaç defa başımıza geldi allah bilir.biz bir ara gece 2 gibi uyanıp 5 e kadar oyun oynuyorduk.bir keresinde eşim ben oyalarım sen yat dedi daha 11 aylık yürümüyor.tamam d3dim.benim kzı babasını oturma odasında uyutmuş emekleyerek yatak odasına gelip yatağın kenarına tutunarak kalkmış benim saçımla oynuyor.bir uyandım zeynep.:))

julyasia dedi ki...

geçen ay benim kızımda öyleydi. kendi kendine uyuyan çocuk gitti ,yerine uyumamak için direnen bir bebek geldi. ama gene de aynı saatinde yatağa koyup uyutmaya çalıştım
1 ayın sonunda normale döndü. sizin ki de o dönemden geçiyor olabilir. yakında düzelir merak etmeyin. ama biraz ağlasa da kararlılığınızdan vazgeçmeyin derim.

İkiz Annesi dedi ki...

Benzer durumları bu aralar ben Melisa ile yaşıyorum uymamak adına öyle saçma bahaneler uyduruyor ki ve yerde sürünme sahnesini iki gün önce bizzat bende yaşadım:)
Anlatırken doğal ama yaşarken ciddi sinir bozucu oluyor.
Sabır diliyorum canım umarım bir an önce normale döner de rahat bir nefes alırsın..

Unknown dedi ki...

merhaba,
öncelikle kolaylıklar diliyorum.1-3 yaş arası gerçekten zor bir dönem!bunları yeni atlatan bir anne olarak tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
1,5 yaş tam oyunu çevresindeki olup biteni fark etmeye başladığı dönemdir.dolayısyla gece uyumak istemeyecek hata uykusundan uyanıp oyun oynamak isteyecek.ister çalışan anne olun ister evdeki siz zaten günün yorgunluğundayken tam uyuyacakken en sevdiğiniz varlık oyun oynamak istiyor.Oynayın oyunlar çok hareketli omamak koşu ile loş bir ışık olmak şartı ile oynayın bu durum maksimum 1 ay sürer.sizi zorlayabilir ama inanın onun gelişiminde bu çok önemli.çocuklar uykuda büyürler evet doğru ama 1 saatten hiç bir şey olmaz buna inanın.benim oğlum 5 yaşında gecenın 4'ünde uyanıp 1 saat boyunca kıkırdaddığımızı bilirim.ama geçti...kendine iyi bakın...

ÇokBilmiş dedi ki...

Benim kızım da 12-15 ay arasında uyku sorunu yaşamıştı.

Benim tavsiyem bu dönemde daha eken yatırman. Uykusu kaçınca uyutmak daha zor oluyor. 8 buçukta yatıyorsnaız normalde, 8de yatakta olmayı deneyin.

Bir de yanına uzaman da işe yarayabilir. Ben çok zorlandığım zamanalr hamağında uytuyordum. Yer yatağı da işe yaramıştı o dönem.