12 Aralık 2011 Pazartesi

Bedel Ödemenin Bedeli

İnsan yaptığı hataların bedelini öder mi? Kesinlikle ödediğini düşünüyorum.
Hataların bedeli belki bu dünyada belki de öteki alemde ama mutlaka bir yerde ödenir, ödenmelidir de. Sınanmanın hakkı da bunu gerektirir. Yapılan kötülükler de, haksızlıklar da kimsenin yanına kar kalmaz, kalamaz. Elbette ki, pişmanlık, hatadan dönme ve o hatayı affettirici işlerde bulunup çaba sarf etme müstesna.
Hatada ısrar eden, hata üstüne hata ekleyen ve affedilmek uğruna çabası olmayan, ruhunu temizlemeyen insanların bedel öderken ki hallerine hiç acımıyorum. O insanların hallerine sevinmiyorum ya da yüzlerine gülüp sen bunu hak ettin de demiyorum ama acımıyorum işte acıyamıyorum.
Acımam da… Dünyada bedel ödeyenlerin şanslı olduklarını düşünürüm. Dünyada bedel ödeme şansına sahip olanlar, aslında onların içeri girmeleri için bekleyen şefkat kapısının ardına kadar açık olduğunun farkında olduklarındaysa, kazanabileceklerine gıptayla bakarım. Çünkü onlar hatalarıyla ve ödedikleri bedelleriyle yolu farklı da olsa hızlı alabilenlerdendir.
Menzile ulaşmanın yolu çoktur. Kimi yavaş ve emin, kimi yalpalaya yalpalaya, kimi geriye doğru giderken yanlış yönde olduğunu fark edince yetişmek çabasıyla koşa koşa, kimiyse hiç menzile ulaşmadan ve hatta menzil nedir bilmeden geçirdiği uyanık sandığı uykuyla… 
Hatasız bir insan olmayacağına göre, hatasını erken fark edip dönebilenlerden ve ödenecek bedeli dünyada ödeyenlerden olmayı dilerim kendi adıma. Bazı şeylerin hesabı 3-2=1 kadar kolay olsaydı keşke ama değil ne yazık ki. Hiçbir hesap matematikteki kadar kolay değil.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

yazdıklarına aynen katılıyorum bencede herkes yaptığının bedelini ödemeli, ilahi kanun önünde ödeyecektirde eminim. o yüzden direk allaha havale ederim.

İkiz Annesi dedi ki...

Bu aralar gösteriyor Yüce Rabbim kalbimi kıranların cezasız kalmadığını haklısın bazen öteye kalmıyor bazı şeyler.
Ve son duana yürekten bir amin diyorum canım...

Nil dedi ki...

aslında ben de senin gibiyim. Acımasız biri değilim ama anlattığın tarzdaki insanlara tahammül edemiyorum. Ama bedel ödenmeli. Adalet sağlanmalı. hiç bir suç cezasız kalmamalı.