9 Aralık 2011 Cuma

Annelik Tarzım-2

Bu defa bahsedeceğim konu yine beslenmeyle ilişkili bir konu. Daha önce dönem dönem bahsettiğim gece beslenmesi ve biberonla ilgili.
Gece beslenmesinin 6-9 ay civarı bırakılması gerektiğini çünkü o süreçten sonra bebeklerin bizler gibi gece acıkma durumlarının olmadığını öğrenmiştim. Belki hemen 6 ay dolar dolmaz olmasa bile, 9 aya kadar bırakmayı kafama koymuştum. Gözlemlediğim kadarıyla bu, emziren anneler için daha zorlu bir süreç oluyor ancak başaran annelere de şahitlik ettim.
Yine de bu konuda beylik laflar etmeye ve olmazsa olmaz noktasına gelmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Eğer ben emziriyor olsaydım, bu işi böyle kolay bırakabilir miydim ya da ister miydim hiç bilmiyorum. Şimdi ki düşüncelerimle buradan söylüyorum, eğer ki oğlumu sağlıkla kucağıma alıp emzirmek bu defa nasip olursa, en azından 1 yaşından sonra gece beslenmesini kesmeyi denerim.
Aslında geceleri biberonla beslenen kızım için de bağımlılık açlıktan çok biberon emmekti o sıralar. Şurada anlattığım çalışmalarımla başarıya ulaştım ve gece beslenmesini 9. aya kadar kesmeyi başardım.
İşte tam da o sırada çevreden bazı sesler gelmeye başladı. Kızıma geceleri süt vermediğimi duyanlar şaşkın tavırlar takınıp ona acıyarak baktılar ve tabi ki bana da çocuğunu aç bırakan acımasız anne gözüyle. Birkaç defa onu gece beslememe nedenimi açıklama girişiminde bulunsam da, o bakışları değiştiremedim. Eğer ki, insanlarda bazı şeyler kalıplaşmışsa ve hele ki benim bildiğim doğrudur anlayışındaysa, o kalıbı kırmak için verilen mücadele çekiçle kayayı parçalamaya çalışmaktan farksız oluyor.
Çevremde 2 yaşını geçmiş, hala geceleri biberonla süt içen çocuklar var ve elbetteki bu çocuklar o sütü aç oldukları için değil alışkanlık olduğu için içiyorlar. İşte bu alışkanlığın bilincinde olmayıp, aç olduğu için çocuğunu beslediğini zanneden anne sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.
Kızımı biberonla beslemeyi de 1 yaşından sonra bırakmayı başarabildim. En büyük korkum biberon çürükleri ve kızımın biberona bağımlı olup kurtulamamasıydı. Uzun yıllar biberon kullanıp çürük yaşamamış çocuklar mutlaka ki vardır ama tam tersini yaşayanlarda var. Başlangıçta, emme gereksinimini karşılaması için duygusal bir gözle bakıp bıraktıramadım ancak bir süre sonra zaten bardak kullanmaya başlayan kızıma biberonu bıraktırmak kolaylaştı. Biberonsuz geçirilen 1 haftanın sonunda, evdeki bütün biberonları hani olur da geri döneriz diye atmıştım hemen.
17 aylık kızımın hayatında biberon ve gece beslenmesi yok. Bu konuda yaşadığını gözlemlediğim bir eksiklikte yok. Şimdi iyi ki her ikisini de o günlerde bıraktırmışım diyorum keza bugünkü uyanık haliyle çok zorlanıp başaramayabilirdim.

5 yorum:

Özge dedi ki...

15 aylık bir kızım var ve hala emziriyorum. geceleri en az 3 kere uyanıp, çok nadir 2 kere uyanıp emziriyorum. ve çalışan bir anneyim. ama bu rutine alıştım.Emdiği için bundan inanılmaz keyif alıyorum.Aynı şekilde o da. İnan senin kızında emseydi aynı şeyleri düşünürdün.Umarım minik oğluşun emer ve bu keyfi ikiniz birden yaşarsınız.
Bu arada doktoruna sordun mu 6 aydan sonra gece süt vermemeyi?

Ben Kızımın Delisiyim dedi ki...

Özgecim, o yüzden dedim zaten belki emzirseydim böyle yapamazdım diye yaşayıp görmek istiyorum bende gerçekten.
Evet sormuştum, ek gıdaya başladıktan sonra günlük beslenmesi ve kilo alımı da iyi olduğu için kesebileceğimi söylemişti. Yazıda değinmeyi unutmuşum ama burada bebeğin günlük beslenme ve kilo alımı da önemli bir faktör tabi ki.

ÇokBilmiş dedi ki...

Yapılabilir. Ben 27 aylık kızımı hala emziriyorum. 4. ayında gec beslenmesini kestim. Kilosu da boyuda hep 90 persentilde gitti. Kimseye de hesap vermek zorunda hissetmedim kendimi.

ayak izleri-sevgi dedi ki...

benim bücürümde 11 aylık.. 8.ayında maalesef emmeyi bıraktı.. 2 aydan sonra geceleri uyanmıyordu.. bazı geceler saat 5 gibi uyanıp emiyordu o kadar.. doktoruna sorduğumda eğer uyanmıyorsa elleme uyusun dedi.. şimdi de öyle akşam 22.30 gibi uyuyor..saat 8 de kaldırıp sütünü içiriyoruz.. bazen uyanmıyor.. çevremdeki insanlar emmeyi bırakmasını gece kalkmadığı için süt azalmasına bağlamışlardı.. ne kadar doğrudur bilmiyorum.. ama çocuklar uyurken büyür diye de bi laf var.. insan şaşırıyor ne yanlış ne doğru.. biz hala biberonla içiyoruz sütümüzü.. senin söylediklerini dikkate alıp bardağa geçmeye çalışacağım.. sevgiler..

eviminnuru dedi ki...

canım benim altı ay gece beslemeyi bırakmak için erken sanki...
benim oğlum 3 yaşında 18 ay emdi gece gündüz ne zaman isterse verdim ve bunu yaparken çoook keyif eldım memeden kestiğim zaman çalışıyodum üstelik. ama bir gece sabaha kadar oturup anlattım ona artık meme yok dedim o gece zor geçti amaa sonra hiç istemedi sanırım sabaha kadar anlattıklarımı anladı yine konuşurum diye hiç istemedi
sevgiler....