13 Haziran 2011 Pazartesi

Biz Seçtik

Bu yazıyı siyasi bir amaçla yazmıyorum.
Seçim yaşadık… Yeniden demokratik bir seçim…
Yaşadık yaşamasına da, gördüklerim, duyduklarım beni şaşkına çevirdi.
Öncelikle seçme hakkını kullanmak çok keyfili bir şey. Kim kime oy vermiş hiçbir önemi yok çünkü önemli olan seçebiliyor olabilmek. Mantıklı olarak da çoğunluğa göre belirlenecek sıralamalar olacak. Bu bir futbol turnuvası değil, takım tutmuyoruz elbette. Hepimiz kendimize en uygun gördüğümüz, inanıp güvendiğimiz ve ülkemiz adına en iyi olacağını düşündüğümüz adaya veriyoruz oyumuzu. Hepimiz…
Bir yanda 2 kişiden 1’inin oyunu almış bir parti. Bir yanda 4 kişiden 1’ininkini almış bir parti ve buna benzer diğerleri. Hepsine de oy verenler içimizden, bakın şimdi bu yazıyı okuyanlar arasında her partiye oy vermiş insanlar var, bakın şimdi beni okumayı çok sevip aynı partiye oy vermediğim arkadaşlar var.
Var… Olması da doğal… Ve iyi ki var… İyi ki bu kadar çeşitliyiz, iyi ki farklılıklarımız var. Önemli olan demokrasiyse, birbirimizin farklı bakış açılarına ve çıkan sonuca saygı duymaktan başka nasıl bir davranış biçimi olabilir.
Ben ve belki de beni okuyan sen, aynı görüşü paylaşmıyor olabiliriz ama burada beni okuyorsan ya da tam tersi ben seni ya da seviyorsak birbirimizi çok mu önemli siyasi görüşlerimizdeki farklılık. Neden saygı duymayı beceremiyoruz, neden sanki bir müsabaka sonucu yenilmiş gibi dayanamayıp, çığırımızdan çıkıp, hiç hoş olmayan, hoşgörü ve saygıyı hiçe sayan davranışlarda bulunuyoruz.
Senin hakaret ettiğin, o kişi 2 kişiden 1’i değil mi ya da 4 kişiden 1’i ya da diğeri. Karşındakini anlayamayabilirsin bunu anlarım da dayanamama duygusunu anlayamıyorum. Birilerinin seçimine bırakın saygıyı, buna dayanamayıp hakaret boyutunda serzenişlerle hiçe saymaya çabalamayı anlayamıyorum.
Ne yazık ki bunlar hiçbir fayda sağlamayan gereksiz şeyler. Çünkü hepimiz varız, sende varsın, bende varım. Birbirimizi siyasi görüşümüze göre ayıramayacak kadar güzel özelliklerimiz var bizim. Birbirimize sırt çeviremeyecek kadar sevebilirliğimiz var ikimizden birini.
Benimle aynı seçimi yapmayan herkesi seviyorum. Ben ve sen aynıyız aslında, ben ve sen diye bir şey yok aslında. Ben ve sen birbirimizin seçimine ve çıkan sonuca saygı duymayacaksak ya da kabullenmeyeceksek demokrasi niye var o halde? Tercihlerimizin farklı olması insanlığımızın önüne asla geçemez, geçmemeli de.
Bu yazıyı, birilerini seçiminden dolayı komaya girmiş olarak değerlendiren bir cümleyi okuduktan sonra yazdım. Bu yazıyı, daha dün kolkola yürürken birilerini “onlar” diye niteleyip aşağılama cüretinde bulunanlar için yazdım. Benim ve senin, eğitimimiz de, kültürümüz de farklı değil!!! İkimizden birinde fazla ya da eksik bir şey yok anlayacağın. Ne sen bizsin ne ben onlar. Oy veren hiç kimsenin komada olduğunu da sanmıyorum, milletçe hepimizin yeterli akla sahip olduğumuzdan zerre kadar kuşkum yok.
Saygı diyorum sadece saygı. Bir gün birbirimize saygı duymayı gerçekten öğrendiğimizde, herşey bambaşka olacak.  

5 yorum:

julyasia dedi ki...

evet bu farklılık ve çok seslilik olmalı ki demokrasi olsun. ama kendine oy atmayanları kucaklamayan bir başbakan bu ülkeyi yönetirse kusura bakmasın bende ona saygı gösteremem.imam cemaat meselesi sanırım. baştakiler önce saygı göstersin seçmene sonra seçmenden saygı beklesinler.

otuzundansonra dedi ki...

Bu güzel yazıya aynen katılıyor ve altına imzamı atıyorum.sağol arkadaşım paylaşımın için.

İkiz Annesi dedi ki...

Aynen katılıyorum canım neredeyse futbol maçlarından sonra yapıldığı gibi birbirlerine düşecek hale geliyor bazı insanlar.Çeşitliliğimiz devam etmeli önemli olan da bu ve dediğin gibi saygıyı unutmamak lazım.Dünden bu yana doğru düzgün face girmiyorum bile karşılaşacağım manzarayı gayet iyi bildiğimden:(

ÇokBilmiş dedi ki...

Aynı düşünceler dün akşam Ali Kırca'nın programındaki milletvekillerini izlerken geçti aklımdan. İnsanlar sanki takım tutuyor gibiydiler.

Yahu ben (A) partisini fikren kendime yakın bulmuşum, o partiden seçilmişim. Sen de (B) partisinden. İkimiz de milletvekili olmuşuz, hizmet etmek üzere meclise girmişiz. Neyi tartışıyorsunuz? O buna laf atıyor, bu ötekine atıyor.

Halbuki ben (A) partisine oy verdim, kuzenim (B) partisine verdi. Şimdi ben (A) partisinden milletvekili seçilsem, kuzen de (B) partisinden seçilse düşman mı olacağız birbirimize yani? Anlaşılır gibi değil..

neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

Julyasia yigidi öldür hakkini yeme demisler Basbakan herkesi kucakliyor bu benim düsüncem... Lütfen herkes birbirinin fikirlerine ve görüslerine saygi duysun bende cok okuyorum bir cok assagilama yazilari var insanlarin... Malesef saygidan ve anlayistan cok ama cok uzaklardayiz...