Şu sıralar bloglarda yoğunlukla tuvalet eğitimi konusu hatta derdi var. Çoğu 2 yaş üstü bebek anneleri, inşallah hepsi biran önce sonuca başarıyla ulaşırlar diyorum.
Anneliğimin başlarında bu konuya bakış açım çok farklıydı. Genel olarak tuvalet eğitimi 2-2,5 yaş civarı başlanmalı çünkü bebeklerin gerekli kas gelişimi ve psikolojik olarak hazır olmaları vs. ancak mümkün oluyor fikri hakimdir. Bu fikri destekleyen de çok, eleştiren de çok. Yapılan araştırmaları bez firmaları yaptırıyor ve dolayısıyla sonuç onların daha da lehine oluyor vs. türünde iddialar da var lakin bu konuda çekimserim.
Hiç unutmam Nurefşan 9 aya doğru yaklaşırken kayınvalidem bir gün, artık bu kıza bir lazımlık alırız dedi. Ben şok durumda, anne olur mu öyle şey 2 yaşından sonra olur tuvalet eğitimi, bak böyle şöyle araştırmalar var, bak artık eskisi gibi değil vs. türünden bir yığın cümle sarfettikten sonra kadıncağız başka bir şey demedi, içinden ne çok bilmiş bir gelinim var demiş olabilir tabi;)
Aradan biraz vakit geçti ve ben anne hadi Nurefşan’a lazımlık alalım dedim, bu sefer de ne dengesiz bir gelinim var demiş olabilir:) Peki nasıl vardım bu noktaya?
Fazla takılan, sorgulayan, araştıran bir anne olarak bir gün yine kızımla ilgili internette surf yaparken denk geldim “Bezsiz Bebek” kavramına. Tamamen tevafuk ve iyi ki de rastladım diyorum şimdi. “Bezsiz Bebek” adında bir kitap var bu konuda, buyrun linki burada. Ben kitabı okumaya henüz fırsat bulamamış olsam da, kaynak sitelerden okuduklarımla oldukça bilgi sahibi oldum ancak kitabı da ilk fırsatta okuyacağım.
Bu fikir, bebeklerin fıtrat olarak tuvaletlerini bezleri yerine tuvalete yapmaya eğilimli olduğuna ve bu doğal eğilimlerini bez bağlayarak bizlerin bozduğuna dayanıyor. Kaynağını burada verdiğim siteden birkaç alıntı:
“Önce bebek, tuvaletini beze yapmaya alışır, daha sonra ise ondan bu alışkanlığı terk etmesi istenir. Bez yerine tuvaleti kullanması beklenir. Oysa bebekler, doğuştan sahip oldukları bedensel farkındalıklarını hiçbir zaman kaybetmek zorunda değiller. Bu farkındalık muhafaza edilerek bebek, tuvaletini beze değil, lazımlığa veya klozete yapabilir.”
“Tuvalet ihtiyacı, tıpkı yeme, içme ve uyuma gibi doğuştan gelir. Bebekler veya çocuklar konuşamasalar da ihtiyaçlarını belli ederler. Yemek, uyku, ilgi gibi taleplerini nasıl belli ediyorlarsa tuvalet ihtiyaçları için de bazı işaretler verirler. Önemli olan bu ihtiyaçları ve işaretleri anlayabilmektir. Bu yöntemin amacı aslında çocuğu değil, ebeveyni eğitmek.”
Kısaca, bezsiz bebek fikri benim aklıma yattı ve bu fikre diğerinden daha çok inandım. Ve kızımı 9.ayından itibaren lazımlığa oturtmaya başladım. Kızımdan yazıda bahsi geçen tuvalete yapma işaretini aldım çünkü kızım kaka durumunu bir takım davranışlarla belli etmeye başlamıştı.
Benim yaptığım bir eğitim vermekten çok bir alışkanlık kazandırmak, lazımlıkla ihtiyacı konusundaki bağlantıyı yavaş yavaş kurmaya başladı. Bir süre sonra, tamamen bezini çıkarıp tam bir alışkanlık kazandırmayı hedefliyorum.
Bu konuda blog yazarı annelerden Özgüranne’nin yazısı ve ÇokBilmiş’in yazısını da okuyabilirsiniz.
4 yorum:
Değişik bir fikir aslında, alışmaları açısından evet kullanılabilir her ne kadar bizim için artık geç olsa da :)
benimde kafam krışmaya başladı açıkacası gttiğim eğitim seminerinde kesinlikle baskı yapmadan onlar hazır olmadan başlamayın denmesini kabulenişim ile daha önce benzer bir yazıyı okuyup akla yatkın olması kafamı yeterince karıştırmışken senin yazınla iyice kafam karıştı.2 yaşına bir kalan oğlumu düşünüyorumda hiç işaret yok:)durmadan sormama rağmen hiiiiiççççç oralı bile değil.Şimdi ise düşünüyorum ne ypabilirm diye
Ben de kendi açımdan müjdemi vereyim: Benim herhangi bir talebim olmadan kızım bezini çıkartmak istedi. Önce birkaç defa çişini kaçırdı. SOnra evde hiç kaçırmadı ama parkta kaçırdı. Şimdi gündüzleri nerede olursak olalım çişini kaçırmıyor. Geceleri bezini bağlıyorudm ama 2 gündür bağlatmıyor. Dün 1 kere çişini yatağa yaptı ve uyumaya devam etti :) Bakalım bugün ne yapacak? Çiş mevzusu bittiği zaman bu konuda bir yazı daha yazacağım.
Umarım siz de böyle sakin sessiz atlatırsınız bu dönemi...
Aylincim 3. ye o zaman inşallah:)
Sezobigo inşallah sizde kolayca halledersiniz.
ÇokBilmiş, çoook sevindim ve yazını merak ve sabırsızlıkla bekliyorum. Detaylı bir şekilde neler yaptığını yazarsan ben ve diğer ilgili anneler için önemli bir bilgi olacak:)
Yorum Gönder